Hur Cg's meny kommer till

Hur Cg's meny kommer till

Det är ett bord fullt av anteckningar som möter mig när jag slår mig ned bredvid vår köksmästare Tomas Larsson. Som sig bör står det en halvdrucken kopp kaffe med en rejäl skvätt grädde i på mitten av denna röra.  Vid en närmare titt så är det dock ingen röra, det är listor. Listor på råvaror, texturer, intryck, tillagningssätt mm. Det är det här som vi ska låta Tomas berätta mer om. Hur han skapar menyer. Vi låter ordet gå till Tomas. 

Restaurang Cg En Meny Skapas

Arkitektur, natur och textur
- Alla kockar har sina egna tillvägagångsätt för att skapa menyer. Gemensamt för oss alla tror jag dock är att vi måste finna inspiration. För mig så är matlagning så mycket mer än bara ett yrke, det är snarare en passion. Vilket innebär att jag spenderar väldigt mycket tid bara på att tänka på matlagning och nya rätter. Dock finns det miljöer som triggar denna tankeverksamhet mer än andra. Den norrbottniska naturen är en sådan. Att få spendera tid ute i naturen kan inspirera min matlagning enormt. Även spännande arkitektur och former inspirerar mig i min matlagning.

När väl dagen kommer då jag ska börja skriva menyn så gäller det att få ned mina idéer på papper och få idé till verklighet. Som sagt så har vi nog alla olika tillvägagångssätt men jag har funnit min väg. Jag skriver listor. Listor på råvaror, texturer och tillagningssätt som jag vill använda mig av. Här tar jag självklart hänsyn till de praktiska förutsättningarna som finns samt vilken säsong menyn gäller. Ur dessa listor växer sedan maträtterna fram. 

Provlagar sällan maten
- Något som kanske är lite speciellt för hur jag tar fram mina menyer är att jag sällan provlagar maträtterna innan jag skriver menyn. Det är en så intensiv process att skriva en meny och jag har oftast en så stark bild av hur jag vill att det ska smaka samt upplevas. Vilket ofta resulterar i att första gången jag faktiskt lagar de kompletta rätterna är när vi i personalen har vår så kallade menyprovning. På så sätt är det lika spännande för mig som för de övriga kockarna när vi väl börjar laga maten.

Asien, primörer och långkok
- I den kommande menyn har jag inspirerats mycket av vintern som vi nu befinner oss i, men även av våren som vi blickar mot. Menyn kommer att bjuda på mörka och rustika toner men även på lättare råvaror och smaker, där jag inspirerats mycket av Asiens smaker och matlagning. Självkart kommer fokus fortfarande att ligga på vårt kött. Men ni kommer även finna mer av lättare, elegantare rätter samt ett bredare utbud av grönsaker och spännande tillbehör.

Det har gått ett år sedan vi öppnade och jag vill med denna meny lyfta matlagningen ytterligare ett steg. Jag ser verkligen fram emot att få laga den för våra gäster. Hoppas ni uppskattar den, avslutar Tomas Larsson.

Den nya menyn har premiär den 12 februari.