Följ med oss på löjfiske

Följ med oss på löjfiske!

Lojfiske -1a

Det är två förväntansfulla personer som hoppar in i bilen och kör mot Hindersöstallarna, strax utanför Luleå. Det är jag, Emma, jag jobbar som servitris samt Jonas som jobbar som kock, båda på restaurang CG. Idag ska vi få vara med och se när man tar fram det guldröda guldet, Kalixlöjrom. Vi har båda under en längre tid varit verksamma inom restaurangbranschen och Kalixlöjrom har nästintill alltid funnits med på menyerna. Trots detta har varken jag eller Jonas har varit med och fiskat denna läckerhet!

Vi möter upp bröderna Jonny och Kenneth Stålarm just utanför Hindersön, vid Hannusviken. Här har de trålat i lugna 3 knop sedan klockan sex på morgonen. Trålningen sker i så kallad partrålning vilket innebär att båtarna drar trålen mellan sig - en metod som ger fiskarna större möjlighet att fiska på specifika områden med stor precision. Jonny berättar för oss att de brukar tråla mellan sex på morgonen och fyra på eftermiddagen. Att det är just dessa tider är ingen slump, inget lämnas åt slumpen när det kommer till Kalixlöjrom. Det är reglerna från Fiskeriverket som styr vilka tider som gäller.

Trots att klockan endast är ett så meddelar Jonny att de snart kommer att lyfta näten. Ett hårt arbete tar nu fart. Kenneth kör sin båt intill Jonnys och kopplar loss sitt nät för att koppla samman det till Jonnys vinsch. Trots att vinschen gör det tyngsta arbetet måste Jonny hela tiden lyfta och skaka ur nätet så att det kan rullas upp. Långt bakom båten avslöjar fiskmåsarna att någonting är på väg. Lugnt och metodiskt ser Jonny till att nätet sakta men säkert kommer fram till båten. Och mycket riktigt, ett nät fullt med siklöja kommer glidandes. När de ska lasta ombord fisken åker vi in till lite lugnare vatten. Med spända ögon ser vi på hur de fyller tre fulla lådor med fisk. För oss en stor fångst, men vi får snabbt veta att man dagen innan hade fyllt nio lådor, som rymmer 500 kg vardera. Trots detta känner man sig nöjd med dagens fiske och styr båtarna mot hamn.

Lojfiske -2 Lojfiske -3

Full fart vid klämbodarna
Väl i hamn så är det kort hanteringstid som gäller, det får inte ta mer än en timme från kajen till det att fisken är i klämbodarna. Framme vid klämbodarna är det full fart, snabbt och effektivt förflyttas siklöjan mellan de olika stationerna.

Den första stationen är sorteringen. Här sorterar de ut skräpfisk samt hanarna, då det endast är honornas rom de vill åt. Efter detta är det romklämning som står på tur. Klämningen går till på så sätt att man spräcker upp buken och sedan klämmer ut rommen. En siklöja innehåller ca två teskedar rom. Även detta arbete måste vara snabbt och effektivt, något som inte verkar vara några problem för denna skara. Högst sex timmar får förflyttningen mellan klämning och sköljning ta.

Rommen sköljs sedan genom ett kärl med ca 20 % rom och resten vatten. Än så länge ligger rommen kvar i romsäckarna, en slags hinna som omsluter rommen. För att skilja dessa åt vispas rommen varsamt tillsammans med vatten. Ett arbete som Jonny helst gör själv, så att det blir ordentligt gjort, säger han själv med ett leende på läpparna. Det krävs en finess och varsamhet så att inte romkornen går sönder. Rommen sjunker till botten av kärlet och orenheter flyter upp till ytan. Vattnet samt orenheter hälls av och rommen sköljs därefter två gånger.

Nästa stopp blir att sila, återigen för att rengöra rommen. Rommen silas igenom och orenheter blir kvar i silen. Rommen ställs nu åt sidan för att vattnet skall rinna av. Högst 10 min får det vara mellan sköljning och silning. Detta för att rommen annars kan suga åt sig vatten, tappa färg och spricka.

Efter allt detta ställs löjrommen för att torka i kyla över natten. Morgonen därefter saltar de löjrommen. Man tillsätter fyra procent fint havssalt och det är nu löjrommen får sin utmärkande smak.

Lojfiske -4 Lojfiske -5

Ett sigill som garanterar kvaliteten
Innan paketering görs en sista noggrann kvalitetskontroll. Rommen breds försiktigt ut över en skiva och varje liten orenhet tas bort med hjälp av en trästicka. Trots att löjrommen nu är framtagen efter konstens alla regler får vi inte kalla det Kalixlöjrom. Det är först när den hamnat hos en leverantör som har tillstånd att märka rommen med sigillet Kalixlöjrom som vi faktiskt får benämna det vid dess namn. Den leverantör som bröderna Stålarm använder sig av är BD Fisk. BD Fisk är en av tre godkända och kvalitetskontrollerade leverantörer av Kalixlöjrom, en certifiering som ges av Norrbottens kustfiskeförbund.

Jag och Jonas hoppar i taxibåten och styr hemåt mot Luleå igen, arbetet i klämbodarna kommer att fortsätta hela natten. Jonny och Kenneth kommer förmodligen att lämna platsen allra sist, för att några timmar senare kliva upp klockan fyra när nästa dags fiske tar fart.

Vi kan konstatera att det är ett stort arbete som ligger bakom denna lilla läckerhet och vi sträcker lite extra på ryggen och inser att vi är väldigt stolta över att denna produkt finns just här och ingen annanstans. 

 

Fakta: Siklöja

Siklöjan fiskas från Haparandas norra skärgård till just söder om Piteå. Det är naturen själv som avgränsar området. De stora Norrlandsälvarna tillför ett enormt färskvattenflöde som skapar världens största bräckvattensskärgård - en miljö som passar siklöjan perfekt. Fisket startar den 20 september och avslutas den sista oktober. Fiske får endast ske söndag till torsdag.

Text och bild: Emma Lundström