Brännland iscider

Brännland Iscider

Brannland Iscider

Det är ett trött gäng som hoppar in i bilen denna tisdagsmorgon, 08.00 är tidigt för oss i restaurangbranschen. Men det är inget som en kopp kaffe inte kan råda bot på. Idag är det jag (Emma), Petter, Henrik och Simon som beger oss söderut för att besöka Brännland iscider, som tillverkas strax utanför Umeå. 

Då vi fått förklarat för oss att vägbeskrivningen är alltför komplicerad så ska vi möta upp Andreas Sundgren, som är VD, på en bensinmack strax utanför Umeå. Fartfyllt hoppar Andreas ut ur bilen och det dröjer det inte många minuter innan han i en lätt suck uttrycker sitt missnöje om det varma klimatet som råder just nu. Hans rynka i pannan påminner om min pappas som under många år var bonde, och den stressfaktorn som tillkommer när man måste förlita sig på väder och vind.

Vi hoppar in i bilarna och kör vidare. Väl framme så kan vi inte mer än instämma att vi hade aldrig hittat hit utan guidning. Vi har parkerat bilen framför ett garage, där ingen ledtråd ges att det är bakom dessa dörrar som det skapas svensk dryckeshistoria. För det är faktiskt det som Andreas och hans medarbetare Lars är på väg att skapa. Något liknande har inte funnits i Sverige. 

Brannland Iscider 2

Men låt oss gå tillbaka till då det startade. År 2010 startades Brännlands cider. Då var Andreas vision att skapa svensk cider av norrländska äpplen. Men naturen ville annat och efter många försök och sömnlösa nätter kom man fram till att klimatet lämpade sig bättre för iscider. Så sedan två år tillbaka så har de istället producerat brännlands iscider, och gensvaret har varit stort. Brännlands iscider har letat sig in på stjärnkrogar såväl som på Systembolagets hyllor. 

I dagsläget använder man sig till största del av äpplen från Kivik då de inte fann tillräckligt mycket lokala äpplen som var lämpliga. Dock så plockar man de äpplen man kan lokalt och har planterat nya träd av äppelsorter som lämpar sig för iscider. Inom tre till fem år ska ska man kunna presentera en iscider endast gjord av lokalt odlade äpplen.

Hur tillverkar de då denna läskande läckerhet?
Först pressar de äpplena för att få fram en äppelmust som de senare fryser ned. Från denna äppelmust extraheras en koncentrerad cidermust. Det är vid denna fas som den norrländska kylan kommer väl till pass, då den frysta musten förflyttas från utomhuskyla till rumstemperatur. Efter detta läggs cidermusten på stålfat där den långsamt får jäsa och få sin karakteristiska bärnstensfärg samt smak. 

Brannland Iscider 1

Fakta: Iscider
Iscidern har sitt ursprung i Quebec, Kanada, där de i början av 90-talet utvecklade ett isvin gjort på äpplen istället för druvor. 2005 fastställdes kvalitetsbeteckningen för iscider i Quebec. Där man fastställde att äppelmust som används vid framställningen av iscider måste koncentreras med naturlig kyla. 

(www.brannlandcider.se

Text och bild: Emma Lundström